نمای کوچک، زندان بزرگ
- AD MIN
- Mar 22
- 4 min read
گزارش هفتگی از نادیده انگاشتن آزادیها و حقوق شهروندی و زندانیان سیاسی درایران
-شنبه ۲فروردین، ۲۵۸۴ شاهنشاهی
ـ یونس سگوند، کنشگر پادشاهیخواه، با قرار وثیقه آزاد شد
یونس سگوند (قلی کیانی)، کنشگر پادشاهیخواه اهل شهرستان سپیددشت در استان لرستان، پس از بازداشت توسط نیروهای اطلاعات سپاه، با قرار وثیقه آزاد شد.

وی که کارمند شرکت راهآهن و دارای مدرک مهندسی است، در تاریخ ۴ اسفندماه توسط مأموران امنیتی بازداشت و پس از چند روز نگهداری در بازداشتگاه اطلاعات سپاه، به زندان مرکزی خرمآباد منتقل شد.
به گفته یک منبع آگاه، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی او را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «طرفداری از خاندان پهلوی» تفهیم اتهام کرده است. این اتهامات در حالی علیه او مطرح شده که فعالیتهای وی بیشتر در فضای مجازی و در نقد حکومت جمهوری اسلامی و حمایت از خاندان پهلوی بوده است.
در کنار بازداشت او، صفحه اینستاگرام وی نیز توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی مسدود شده است.
یونس سگوند اکنون بهصورت موقت و با قرار وثیقه آزاد شده و باید تا پایان روند دادرسی در انتظار حکم نهایی بماند.
حکم جدید برای فاطمه و محمد حسین سپهری
دادگاه انقلاب مشهد فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری، دو زندانی سیاسی پادشاهیخواه محبوس در زندان وکیلآباد مشهد را به سه سال و ۹ ماه حبس محکوم کرد. این حکم در شعبه پنج دادگاه انقلاب مشهد صادر شده و به نامهای که این دو زندانی در ۶ دیماه منتشر کرده بودند، مربوط است.

بر اساس این حکم، هر یک از این زندانیان بابت اتهام «توهین به رهبری» به دو سال و شش ماه حبس و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال و سه ماه زندان محکوم شدهاند. جلسه دادگاه آنان ۱۸ اسفندماه بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد.

این دو زندانی در بهمنماه سال جاری توسط شعبه ۹۰۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب مشهد تفهیم اتهام شده بودند. فاطمه سپهری که از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای علی خامنهای است، پیشتر نیز در پروندههای جداگانهای در مجموع به ۱۸ سال و شش ماه حبس محکوم شده بود. همچنین محمدحسین سپهری در پروندهای دیگر به هشت سال زندان محکوم شده است.
در مهرماه سال جاری، دیوان عدالت اداری حکم اخراج محمدحسین سپهری از آموزش و پرورش را تأیید کرد. این حکم که در آبان سال گذشته صادر شده بود، در زندان به او ابلاغ شد.
پیشتر، دادگاه کیفری مشهد نیز فاطمه سپهری را در بهمنماه ۱۴۰۱ خورشیدی به اتهام «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی» به یک سال حبس و پرداخت ۲۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم کرده بود. در پروندهای دیگر، او به ۱۰ سال حبس به اتهام «همکاری با دول متخاصم»، پنج سال زندان بابت «اجتماع و تبانی»، دو سال حبس به دلیل «توهین به رهبری» و یک سال حبس برای «تبلیغ علیه نظام» محکوم شده که این حکم در دادگاه تجدیدنظر تأیید و بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۰ سال حبس برای او قابل اجرا است.
محمدحسین سپهری نیز پیشینه بازداشت و محکومیت به دلیل فعالیتهای خود را دارد.
توهین دادیار دادگاه انقلاب به خانواده زهرا کهنهکار (سپند آذر)، زندانی سیاسی پادشاهیخواه
آمنه باخدا، دادیار شعبه ۲۱ اجرای احکام دادگاه انقلاب مشهد، در حالی که خود ابلاغیهای برای تحویل تلفن همراه زهرا کهنهکار، یکی از ۵۲ قلم وسایل ضبطشده او، به مادرش تنظیم کرده بود، هنگام مراجعه خانواده ابلاغیه را پرت کرده و از تحویل وسایل خودداری کرده است.

براساس گزارشهای همرسانی شده، آمنه باخدا همچنان از اعزام این زندانی سیاسی پادشاهیخواه به مراکز درمانی جلوگیری میکند و پس از گذشت بیش از یک سال و دو ماه از بازداشت، وضعیت درمانی او همچنان بلاتکلیف مانده است.
در واکنش به این اقدام، زهرا کهنهکار با انتقاد از رفتار دادیار دادگاه انقلاب گفت:
«شما و کل دادگاه انقلاب حق ندارید حتی با مجرم رفتار توهینآمیز داشته باشید، چه برسد به خانواده یک زندانی. در حالی که خودتان خانوادهام را احضار کردهاید، با لحن زنندهای با آنان برخورد میکنید. بازجویی از اتهامات من تمام شده و نه در حوزه اختیارات شماست و نه ارتباطی به مادرم دارد که او را مورد بازخواست و آزار روانی قرار میدهید. شجاعت داشته باشید و خود من را احضار کنید.»
او همچنین اظهار داشت که مسئولان زندان در حالی به سازمانهای حقوق بشری وعدههای بیاثر میدهند که در عمل، حتی به ابلاغیههای خود پایبند نیستند و زندانیان را در وضعیت نامشخص رها کردهاند.
زهرا کهنهکار (سپند آذر) از داخل بند ۵ زندان وکیلآباد مشهد درباره شرایط خود و دیگر زندانیان سیاسی گفت:
«زندانیان دیگر وضعیت ما را “حبس در حبس” مینامند. اما از اعماق زندان، در دل زندان وکیلآباد، میگویم: ایران همچون سیمرغ از خاکستر خود بر خواهد خاست.»
ادامه حبس انفرادی و عدم رسیدگی پزشکی به آرشام رضایی، زندانی سیاسی پادشاهیخواه
مادر آرشام رضایی، با همرسانی تصویری از فرزندش و یادداشت کوتاهی در بخش روایتگر اینستاگرام خود، با «منافق» خواندن مسئولان زندان قزلحصار، اعلام کرد که فرزندش حدود ۴۰ روز است که در انفرادی نگه داشته شده و مسئولان زندان حتی از رسیدگی پزشکی به او خودداری کردهاند.

او در این پیام نوشت:
«گروه منافقین دوباره اجازه ندادند که آرشام به بند برگردد. آرشام حدود ۴۰ روز است که در انفرادی به سر میبرد و حتی از رسیدگی پزشکی نیز سرباز زدهاند. لطفاً، لطفاً صدای آرشام من باشید، قبل از آنکه اتفاقی رخ دهد، صدای پسرم باشید. آرشام رضایی را آزاد کنید.»
وضعیت این زندانی سیاسی پادشاهیخواه، محبوس در زندان قزلحصار و عدم رسیدگی پزشکی به او در شرایطی ادامه دارد که نگرانیها درباره سلامت او افزایش یافته است.
ناهید شیرپیشه به مرخصی آمد.
ناهید شیرپیشه، مادر جاویدنام پویا بختیاری، یکی از جانباختگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، محبوس در زندان کچویی کرج، به مرخصی اعزام شد.

مونا بختیاری در حساب اینستاگرام خود نوشت: «مادرم، ناهید شیرپیشه به قید وثیقه به مدت ۱۴ روز به مرخصی آمد.»
ضرب وشتم فراز آقابابایی در اداره اطلاعات اصفهان منزل فراز آقابابایی، شهروند بهائی ساکن اصفهان، روز ۲۱ اسفندماه هدف تفتیش نیروهای اداره اطلاعات قرار گرفت. مأموران در این بازرسی، که بهدلیل اتهام «تبلیغ علیه نظام» انجام شد، تعدادی از وسایل شخصی از جمله تجهیزات الکترونیکی و کتابهای مذهبی او را ضبط کردند.

بر اساس اظهارات یک منبع نزدیک به خانواده آقابابایی، مأموران امنیتی پس از پایان بازرسی، از او خواستند برای ارائه توضیحات به اداره اطلاعات مراجعه کند. او روز بعد به محل تعیینشده رفت و پس از چند ساعت بازجویی همراه با ضرب و شتم، به منزل بازگشت.
فراز آقابابایی از پیروان آیین بهایی و ساکن شهر اصفهان است.