top of page

نمای کوچک، زندان بزرگ

  • Writer: AD MIN
    AD MIN
  • Mar 28
  • 5 min read

گزارش هفتگی از نادیده انگاشتن آزادی‌ها و حقوق شهروندی و زندانیان سیاسی درایران

 -شنبه ۹ فروردین، ۲۵۸۴ شاهنشاهی


انتقال آرشام رضایی به بند عمومی

کشور رضایی، مادر آرشام رضایی، زندانی سیاسی پادشاهی‌خواه محبوس در زندان قزل‌حصار که اعلام کرده بود اگر فرزندش تا ساعت ۵ بامداد روز یکشنبه سوم فروردین‌ماه از سلول انفرادی به بند عمومی منتقل نشود، در همان ساعت مقابل زندان دست به خودکشی خواهد زد، در بخش روایتگر حساب اینستاگرام خود، خبر از انتقال آرشام رضایی به بند عمومی داد.




در چهلمین روز نگهداری آرشام در سلول انفرادی، با همرسانی این هشدار، جان خود را در گرو پایان‌دادن به وضعیت فرزندش قرار داده بود.


دادستان فارس از پیگرد و بازداشت شماری از شرکت‌کنندگانِ مراسم نوروز در حافظیه و تخت‌جمشید خبر داد


کامران میرحاجی، دادستان عمومی و انقلاب استان فارس، از بازداشت و پیگرد قضایی شماری از شهروندانی خبر داد که در مراسم تحویل سال نو در اماکن گردشگری این استان از جمله حافظیه و تخت‌جمشید حضور داشتند. به گفته او، این افراد به دلیل «رفتارهای خلاف عرف و قانون» و «اخلال در نظم عمومی» شناسایی و توسط ضابطین قضایی بازداشت شده‌اند.




میرحاجی تأکید کرد تحقیقات برای شناسایی سایر افراد حاضر در این تجمعات ادامه دارد و هشدار داد که «قانون به‌طور قاطع در خصوص افراد خاطی و هتاک اعمال خواهد شد.»


در ساعات آغازین سال نو، صدها تن از مردم با حضور در مکان‌هایی چون آرامگاه فردوسی در توس، آرامگاه خیام در نیشابور، حافظیه، تخت‌جمشید و پاسارگاد، تجمعاتی خودجوش برگزار کردند. در این مراسم‌ها، شرکت‌کنندگان با سر دادن شعارهایی نظیر «رضا شاه، روحت شاد»، «جاوید شاه»، «این آخرین نبرده، پهلوی برمی‌گرده» و «شاه میاد به خونه، ضحاک سرنگونه»، حمایت خود را از نظام پادشاهی ابراز کردند.


برخی از شرکت‌کنندگان نیز با اشاره به پیشینه ایدئولوژیک جمهوری اسلامی، شعار دادند: «ما آریایی هستیم، عرب نمی‌پرستیم.»


این گردهمایی‌ها همراه با پخش سرودهای ملی، رقص و پایکوبی، شاهنامه‌خوانی و خیام‌خوانی بود. در بسیاری از این تجمعات، زنان بدون حجاب در کنار مردان حضور داشتند.


حاشیه نشینی مردم زاهدان

عباسعلی اویسی، مدیرکل بهزیستی استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد که ۶۴ درصد از جمعیت زاهدان در مناطق حاشیه‌نشین زندگی می‌کنند. وی با اشاره به تراکم بالای این جمعیت گفت: این افراد تنها در ۲۰ درصد از مساحت شهر سکونت دارند.



او علت اصلی گسترش حاشیه‌نشینی در استان را فقر و نبود فرصت‌های شغلی در مناطق روستایی دانست و تأکید کرد که اعتبارات کافی برای مقابله با این معضل در نظر گرفته نشده است.


افزایش نقض حقوق کودکان در جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۳، دست‌کم ۴۹۸ مورد نقض حقوق کودکان در ایران ثبت شد. این موارد شامل ۲۷ مورد تجاوز جنسی، ۴۳ قتل کودک، ۹ نوزاد رهاشده، ۵ قتل ناموسی، ۱۴ مرگ کودک کار و ۲۸ مورد کودک‌آزاری بود.




همچنین ۲۰۴ کودک در اثر سهل‌انگاری مسئولان مصدوم، ۵۸ کودک اقدام به خودکشی و ۲۸ کودک زیر ۱۸ سال بازداشت شدند. دست‌کم ۲ میلیون کودک از تحصیل بازماندند و برای ۱۸ نفر از آن‌ها حکم حبس صادر شد.


در همین بازه، ۵ کودک‌مجرم نیز اعدام شدند. روند ازدواج دختران زیر ۱۵ سال که تا مدتی کاهش یافته بود، از سال ۱۳۹۸ صعودی شده و در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۵۰۰ هزار مورد رسیده است. تنها در سال ۱۴۰۰، بیش از ۲۷ هزار ازدواج زیر سن قانونی ثبت شده است.


وضعیت کودکان در ایران نگران‌کننده توصیف می‌شود و نبود حمایت‌های قانونی و رسمی، این قشر آسیب‌پذیر را در معرض خطر جدی قرار داده است.

مرگ حدود ۲۰۰ کارگر در هر ماه بر اثر حوادث شغلی در ایران




در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ خورشیدی، دست‌کم ۱۰۷۷ کارگر در ایران جان خود را به دلیل حوادث ناشی از کار از دست داده‌اند؛ آماری که نشان می‌دهد به‌طور میانگین، ماهانه حدود ۲۰۰ کارگر در محل کار کشته می‌شوند.


این آمار به معنای جان‌باختن نزدیک به ۵۰ کارگر در هر هفته است؛ موضوعی که به‌دلیل سهل‌انگاری کارفرمایان، رعایت نکردن اصول ایمنی و نبود نظارت مؤثر بازرسان کار، نگران‌کننده‌تر می‌شود.


مرگبارترین علت این حوادث، «سقوط از ارتفاع» اعلام شده که در شش ماه، ۴۹۸ کارگر به‌دلیل آن جان باخته‌اند. پس از آن، «اصابت جسم سخت» با ۲۴۶ مورد، «برق‌گرفتگی» با ۱۵۵، «سوختگی» با ۶۵ و «کمبود اکسیژن» با ۳۵ مورد از دیگر عوامل مرگ در محیط‌های کاری عنوان شده‌اند.

محرومیت از تمام حقوق ابتدای شهروندی

رضا جباریان، فرزند تیمسار کوروش جباریان و کتایون جباریان، از افسران گارد جاویدان شاهنشاهی که در سال ۱۳۵۸ خورشیدی توسط جمهوری اسلامی اعدام شدند، به‌همراه همسرش الناز اسلامی، از زندانیان سیاسی پیشین و کنشگر پادشاهی‌خواه، پس از آزادی از زندان از تمام حقوق اولیه شهروندی محروم شده‌اند.




آقای جباریان نخستین‌بار در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۳۸۸ خورشیدی بازداشت شد و پس از گذراندن دوران طولانی زندان، در سال ۱۳۹۹ آزاد گردید. او و همسرش پس از آزادی ایران را ترک کردند، اما در دی‌ماه ۱۴۰۰ خورشیدی، در حالی‌که الناز اسلامی هفت‌ماهه باردار بود، در ترکیه بازداشت و به ایران بازگردانده شدند.


پس از انتقال به ایران، رضا جباریان تحت ۱۳ جلسه بازجویی در بازداشتگاه سپاه ثارالله و بازپرسی شعبه سوم دادسرای اوین قرار گرفت. او به اتهام «اجتماع و تبانی از طریق تحریک مردم به راهپیمایی» با پرونده قضایی روبه‌رو شد. طی این مدت، وی از همسر باردارش کاملا بی‌خبر بود و اجازه هیچ‌گونه تماس یا ملاقات با او نداشت. بعدها مشخص شد که همسرش در اثر فشارهای روانی ناشی از شرایط بازداشت، دچار سقط جنین شده و فرزند خود را از دست داده‌اند.


رضا جباریان و الناز اسلامی هر یک به چهار سال و چهار ماه زندان محکوم شدند، اما پس از تحمل یک‌سوم مدت حبس، آزاد شدند. با این حال، در دوران حبس، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بارها الناز اسلامی را مورد آزارهای گوناگون قرار داده بودند.


پس از آزادی، این زوج پادشاهی‌خواه نه‌تنها از ادامه فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی منع شده‌اند، بلکه اجازه کار در ادارات دولتی و خصوصی، استفاده از خدمات بانکی، دریافت دسته‌چک و حتی خروج از کشور را نیز ندارند. این محدودیت‌ها برای مدت دو سال بر آنان تحمیل شده است.


افزون بر این، هنگام بازداشت، اموال شخصی‌شان شامل پنج هزار یورو، سه هزار دلار، ده هزار لیر، صد و هفتاد میلیون تومان پول نقد، تلفن‌های همراه و لپ‌تاپ‌هایشان نیز توسط نیروهای جمهوری اسلامی ضبط شده و هیچ‌گاه به آن‌ها بازگردانده نشده است.

برگزاری دادگاه جدید برای منوچهر بختیاری، پدر جاویدنام پویا بختیاری در قزوین

سارا عباسی، همسر منوچهر بختیاری، در حساب اینستاگرام‌اش از مشخص شدن زمان  جدید دادگاه برای همسرش خبر داد. بر اساس ابلاغیه‌ای که به تازگی دریافت شده، جلسه دادگاه بختیاری به اتهام «نشر اکاذیب از طریق فضای مجازی» در تاریخ ۱ اردیبهشت‌ماه سال جاری در شعبه اول دادگاه قزوین برگزار خواهد شد.



خانم عباسی همچنین از بی‌خبری کامل از همسرش از تاریخ ۲۹ اسفندماه ۱۴۰۳ خورشیدی ابراز نگرانی کرده و گفته است که آفای بختیاری در سلولی کوچک نگهداری می‌شود و از نظر روحی در شرایط نامناسبی قرار دارد.


وی با انتقاد از فشارهای مداوم بر همسرش گفته: «به جای اعطای مرخصی، هر روز برایش پرونده‌ای جدید می‌سازند تا با وجود بیماری، او را همچنان در زندان نگه دارند.»




او در پایان از مردم خواسته است که صدای منوچهر بختیاری باشند؛ کسی که به گفته او، صدای ملت مظلوم ایران بوده و هست.



bottom of page