top of page

نمای کوچک، زندان بزرگ

  • Writer: AD MIN
    AD MIN
  • Mar 14
  • 6 min read

نمای کوچک، زندان بزرگ ـ گزارش هفتگی از نادیده انگاشتن حقوق و آزادیهای شهروندی و زندانیان سیاسی در ایران

ـ شنبه ۲۵ اسفند، ۲۵۸۳ شاهنشاهی


فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری، بار دیگر با اتهام «توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام» محاکمه شدند.

اصغر سپهری، برادر این دو زندانی سیاسی پادشاهی‌خواه با شرح دفاعیات آنها گفت که خانم سپهری تأکید کرده یا ما را تبرئه و آزاد کنید یا حکم زندان تا پایان جمهوری اسلامی بدهید.


زندانی سیاسی
فاطمه سپهری
محمدحسین سپهری

بنا بر اعلام اصغر سپهری، جلسه دادگاه فاطمه و محمدحسین سپهری در روز شنبه ۱۸ اسفندماه به ریاست «حسین یزدان‌خواه» تشکیل شده و آنها «از داخل زندان وکیل‌آباد مشهد» در جلسه محاکمه شرکت کرده‌اند.

فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری دو تن از امضاکنندگان «بیانیه ۱۴» امضایی هستند که در خردادماه ۲۵۷۸ شاهنشاهی(۱۳۹۸ خورشیدی) توسط گروهی از فعالان مدنی و سیاسی در ایران با درخواست گذار از جمهوری اسلامی و استعفای رهبر آن علی خامنه‌ای نوشته شد.


بر اساس این گزارش، علت تشکیل پرونده جدید برای این دو زندانی سیاسی که به دلیل مخالفت با جمهوری اسلامی سال‌ها در زندان وکیل‌آباد مشهد زندانی شده‌اند، «یک بیانیه مشترک» بوده که آنها روز ششم دی از زندان وکیل‌آباد مشهد صادر کردند.

این بیانیه که خطاب به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، صادر شد، دلیل نسبت دادن اتهامات جدید به این دو زندانی سیاسی شده است.


در بیانیه مذکور، فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری رهبر جمهوری اسلامی را «مزدور واقعی» و «غارتگر تباه‌کننده زندگی» ایرانیان نامیده و گفته بودند که به‌زودی علی خامنه‌ای و «نظام پوسیده‌اش زیر پای همین مردم لگدمال» می‌شوند.

آنها تأکید کرده بودند: «علی خامنه‌ای، مزدور واقعی تو هستی و دار و دسته‌ات که سال‌ها منابع این کشور را غارت کرده‌اید و زندگی مردم را به تباهی کشانده‌اید. تو که شعار می‌دهی مردم ایران مزدوران را لگدمال خواهند کرد، بدان که به‌زودی خودت و نظام پوسیده‌ات زیر پای همین مردم لگدمال خواهید شد.»


به گفته برادر این دو زندانی سیاسی، «قاضی از پذیرش وکیل مدافع متهمان» در دادگاه «خودداری کرد و حق داشتن دفاع قانونی از آنان سلب شد.»


بر اساس این گزارش، محمدحسین سپهری در جلسه دادگاه گفت، «برای فساد مالی چای دبش که در دوران دولت‌های حسن روحانی و ابراهیم رئیسی رخ داده است و شامل اختلاسی حدود ۳.۴ میلیارد دلاری می‌شود، جواد ساداتی‌نژاد، وزیر کشاورزی، و رضا فاطمی‌امین، وزیر صنعت، به ترتیب به دو سال و یک سال حبس تعزیری محکوم شدند. به چه جرمی من و خواهرم به ۵ و ۱۰ سال زندان محکوم شده‌ایم؟ وقتی علی خامنه‌ای مخالفانش را مزدور خطاب می‌کند، ما هم پاسخ او را دادیم.»

برادر این دو زندانی سیاسی همچنین عنوان کرد که «فاطمه سپهری نیز خطاب به قاضی حسین یزدان‌خواه گفت: یا من و برادرم را از همه اتهامات تبرئه و آزاد کنید، یا به ما حکم زندان تا پایان رژیم جمهوری اسلامی را بدهید.»


فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری در روزهای گذشته به همراه شماری دیگر از فعالان، دادخواهان، و زندانیان سیاسی در پیامی به مناسب ۹ اسفند «روز ملت» تأکید کردند که ققنوس ایران دوباره از خاکستر خویش از دل ایران برخواهد خاست و پهلوی به ایران باز خواهد گشت.


اصغر سپهری همچنین یادآوری کرده که «از ۱۵ آذرماه ۲۵۸۳ شاهنشاهی (۱۴۰۳ خورشیدی)، هم‌زمان با سقوط بشار اسد در سوریه، در بند ۵ زندان وکیل‌آباد مشهد قفل شد» و «این اقدام به دستور نوید طباطبایی (قاضی ناظر زندان) و هادی اسماعیل‌زادگان (رئیس زندان مرکزی مشهد) صورت گرفت و باعث افزایش فشارهای روانی بر فاطمه سپهری، فرزانه قره‌حسن‌لو، و زهرا کهنه‌کار شده است.


ابول کورکور، آزاده‌رزم اهل ایذه، روز شنبه ۱۸ اسفندماه در جریان محاصره محل اقامتش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، در یک پخش زنده اینستاگرامی با شلیک گلوله به زندگی خود پایان داد.


ابول کورکور
زندانی سیاسی
ایذه

کورکور که از معترضان خیزش ملی ایران در سال ۲۵۸۱ بود، دو سال گذشته را در خفا سپری کرده بود. او در لحظات آخر گفته بود: «تسلیم می‌شویم»، اما تیراندازی ماموران ادامه یافت.


کاربران شبکه‌های اجتماعی نقل کرده‌اند که آخرین جمله او «ایران خداحافظ» بوده است. همچنین، کورکور به همراه سه نفر از دوستانش که در خانه حضور داشتند، قصد تسلیم شدن داشتند، اما نیروهای امنیتی پس از تیراندازی، خانه را با نارنجک منفجر کردند.


گزارش‌ها حاکی از آن است که افراد حاضر در خانه شامل حسین مهری، رضا عبدالله‌زاده و سهراب احمدی بوده‌اند. سهراب احمدی از نزدیکان کمر طهماسبی، معترض کشته‌شده در سال ۲۵۸۲ عنوان شده است.


همچنین نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی از تحویل پیکر جاویدنام ابول کورکور به خانواده‌اش خودداری کرده و برای انجام این کار، شروطی را تعیین کرده‌اند. از جمله این شروط، ممنوعیت سر دادن شعارهای اعتراضی در مراسم خاکسپاری و جلوگیری از حضور هرگونه مداح یا خواننده در قبرستان اعلام شده است.


پس از این واقعه، جو شهر ایذه امنیتی توصیف شده و اینترنت دچار اختلال شده است. رسانه‌های حکومتی خودکشی کورکور را تایید کرده و از استفاده از گاز اشک‌آور و دودزا علیه افراد محاصره‌شده خبر داده‌اند. خبرگزاری حکومتی مهر نیز از بازداشت همراهان کورکور و «احتمال زخمی‌شدن» آنها خبر داده است.


بر اساس گزارش‌های همرسانی شده،  سهراب احمدی، از یاران جاویدنام ابول کورکور، در جریان درگیری روز ۱۸ اسفندماه در ایذه کشته شده است.


زندانی سیاسی
ایذه

با وجود همرسانی نشدن جزئیات بیشتر، منابع حقوق بشری اعلام کردند خانواده احمدی تحت فشار شدید نهادهای امنیتی قرار دارند تا در این‌باره سکوت کنند.


روز ۱۸ اسفندماه سال جاری، نیروهای امنیتی به محل پنهان شدن ابول (حمید) کورکور یورش بردند و در این حمله، سه همراه او به نام‌های سهراب احمدی، حسین مهری و رضا عبدالله‌زاده بازداشت شدند. در همین درگیری، ابول کورکور که همراه یارانش زیر رگبار بی‌وقفه مأموران قرار گرفته بود، مرگ خودخواسته را به اسارت ترجیح داد.


با گذشت چند روز از این واقعه، پیکر کورکور هنوز به خانواده‌اش تحویل داده نشده و خانواده سهراب احمدی نیز با تهدید و فشار برای سکوت مواجه هستند.


اعتراض کوشان پیرزاده به فشارهای زندان اوین؛ خودزنی در واکنش به محدودیت‌ها

کوشان (خالد) پیرزاده، زندانی سیاسی پادشاهی‌خواه، در اعتراض به فشارهای اعمال‌شده بر او در زندان اوین، از جمله محرومیت از تماس با خانواده، بخشی از گوش خود را برید.


زندانی سیاسی
پادشاهیخواه

پس از بیان مواضع صریح پیرزاده در حمایت از تمامیت ارضی ایران و مخالفت با گروه‌های تجزیه‌طلب، فشارها بر او افزایش یافت. او در ۲۱ آذرماه سال جاری، همزمان با سالروز آزادی آذربایجان، و همچنین در شب یلدا، ضمن ابراز عشق به میهن، از حضور تجزیه‌طلبان در ساختار جمهوری اسلامی انتقاد کرده بود.


گفته می‌شود که پس از این اظهارات، مسئولان زندان، از جمله فردی به نام هدایت فرزادی، رئیس زندان اوین، تماس‌های او را قطع کرده و با اعمال فشارهای بیشتر، تلاش کردند او را به شرایطی برسانند که به خودزنی‌های متعدد دست بزند.


آزادی سمیه رجبی، نوکیش مسیحی، با قرار وثیقه از زندان متی‌کلا بابل

سمیه رجبی، نوکیش مسیحی، روز شنبه ۱۸ اسفندماه، با قرار وثیقه چهار میلیارد تومانی از زندان متی‌کلا بابل آزاد شد.

نوکیش مسیحی

رجبی در تاریخ ۱۸ بهمن‌ماه سال جاری، هنگام مراجعه به باغی در شهر گتاب، محل گردهمایی گروهی از نوکیشان مسیحی، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. پس از اتمام بازجویی در یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی ساری، او به زندان متی‌کلا بابل منتقل شد.


وی با اتهاماتی از جمله «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» مواجه شده است و روند رسیدگی به پرونده او همچنان ادامه دارد.


روز سه‌شنبه ۲۱ اسفندماه، انیسا فنائیان، شهروند بهائی ساکن سمنان، برای اجرای حکم هفت سال حبس خود در یکی از خیابان‌های این شهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.


زندانی سیاسی

اساس گزارش‌ها، فنائیان که از بیماری رنج می‌برد، همراه دخترش برای مراجعه به بیمارستان رفته بود و پس از خروج از بیمارستان، بازداشت شد.


وی پیش‌تر در آذرماه سال جاری، توسط شعبه هفت دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به ریاست قاضی جواد رئیسی و مستشاری علی مومنی، از بابت اتهام «تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور» به هفت سال حبس و از بابت «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس محکوم شده بود. بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد، یعنی هفت سال حبس برای او اجرا خواهد شد.


انیسا فنائیان در حکم بدوی دادگاه انقلاب سمنان به ۱۰ سال حبس بابت «تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور»، ۵ سال حبس بابت «فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام»، ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی، ۱۵ سال محرومیت از حقوق اجتماعی و یک سال حبس بابت «فعالیت تبلیغی علیه نظام» محکوم شده بود.


همچنین ۴۳۵۰ دلار از دارایی شخصی خانواده او که از اتاق دخترش ضبط شده بود، به نفع دولت مصادره شده است.


عرفان اشراقی، شهروند بهائی ساکن گلشهر کرج، پس از گذشت بیش از ۲۰ روز از زمان بازداشت، همچنان در وضعیت بلاتکلیف به سر می‌برد و به تازگی از بازداشتگاه امنیتی به زندان قزوین منتقل شده است.


زندانی سیاسی

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده او اعلام کرد که اشراقی طی تماسی تلفنی از انتقال خود به بند عمومی زندان قزوین خبر داده و تاکنون با آزادی‌اش به قرار وثیقه موافقت نشده است.


بر اساس این گزارش، او در روزی که قرار بود تحت عمل جراحی سنگ کلیه قرار گیرد، بازداشت شده و همچنان نیازمند رسیدگی پزشکی است.

عرفان اشراقی در تاریخ ۳۰ بهمن‌ماه سال جاری، هنگام خروج از منزل، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. پس از بازداشت، مأموران محل سکونت او را تفتیش کرده و لپ‌تاپ‌ها، تلفن‌های همراه، کتاب‌ها و عکس‌های مذهبی متعلق به او و خانواده‌اش را ضبط کردند.


تا این لحظه، دلایل بازداشت و اتهامات مطرح‌شده علیه او مشخص نشده است.



bottom of page