گزارش هفتگی از نادیده انگاشتن حقوق و آزادیهای فردی و زندانیان سیاسی در ایران
ـ شنبه۴ اسفند، ۲۵۸۳ شاهنشاهی
اقدام به خودکشی ناهید شیرپیشه مونا بختیاری، خواهر جاویدنام پویا بختیاری از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸(۲۵۷۸ شاهنشاهی)، اعلام کردکه مادرش، ناهید شیرپیشه، در زندان اقدام به خودکشی کرده است. او در حساب ایکس خود نوشت: «امروز پس از سه هفته بی خبری از مادرم مطلع شدیم او سهشنبه هفته گذشته در زندان اقدام به خودکشی کرده به انفرادی منتقل شده است.»

خانواده بختیاری بارها درباره شرایط نامناسب و رفتار غیرانسانی مسئولان زندان زنجان با ناهید شیرپیشه هشدار داده بودند. مونا بختیاری در ادامه نوشته است: «مادرم دیگر توان تحمل زندان را ندارد و جانش در خطر است. ما خواستار آزادی فوری او هستیم و هر اتفاقی که برایش بیفتد، جمهوری اسلامی مسئول آن خواهد بود.»
ناهید شیرپیشه، پس از کشته شدن فرزندش پویا بختیاری به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات آبان ۹۸، همواره تحت فشار نهادهای امنیتی بوده و بارها مورد بازداشت و احضار قرار گرفته است. در تیرماه سال گذشته، او همراه با گروهی از خانوادههای دادخواه بازداشت شد. در حالی که بسیاری از دیگر بازداشتشدگان پس از مدتی آزاد شدند، دادگاه انقلاب کرج حکم پنج سال زندان برای او صادر کرد.
مدتی بعد، در نهم آبان ۲۵۸۱شاهنشاهی (۱۴۰۱ خورشیدی)، درست در آستانه سومین سالگرد کشته شدن فرزندش، نیروهای امنیتی او را از زندان کچویی کرج به زندان مرکزی زنجان منتقل کردند. از آن زمان تاکنون، این مادر دادخواه در شرایطی مشابه تبعید در این زندان نگهداری میشود.
این نخستین بار نیست که خبر تلاش برای آسیب رساندن به ناهید شیرپیشه در زندان منتشر میشود. پیش از این، در تیرماه سال گذشته، مونا بختیاری از یک سوءقصد به جان مادرش در زندان خبر داده بود. حالا با اقدام اخیر او برای خودکشی، نگرانیها درباره وضعیتش بیش از پیش افزایش یافته است.
گلاره عباسی بازداشت شد.
گلاره عباسی، فعال مدنی و سیاسی پادشاهیخواه ساکن تهران، روز چهارشنبه اول اسفندماه به دست نیروهای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.

ماموران وزارت اطلاعات با ورود به منزل خانم عباسی وی را بازداشت کرده و ضمن تفتیش منزل، لوازم الکترونیکی و موبایل وی را نیز توقیف کردند.
بر اساس اخبار همرسانی شده درباره بازداشت این شهروند، دختر نوجوان خانم عباسی در حال حاضر در خانه تنها و «بدون سرپرست» مانده است.
بازداشت خانم عباسی در پی تلاش او برای «فروش صنایع دستی ساخته شده توسط زندانیان جهت امرار معاش» آنها صورت گرفته است.
گلاره عباسی که به بیماری قلبی مبتلاست، پیشتر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، به دلیل اتهام «اجتماع و تبانی»، به تحمل ۲ سال و ۶ ماه حبس محکوم شده بود. او پس از تحمل چند ماه حبس، نهایتاً در بهمن۲۵۸۱ شاهنشاهی( ۱۴۰۱ خورشیدی) از زندان اوین آزاد شد.
ضرب و شتم رضا محمدحسینی در زندان علی شریفزاده اردکانی، وکیل دادگستری در حساب ایکس خود نوشته است که موکل او، رضا محمدحسینی در تماس از زندان «قزلحصار» خبر داده است که در سلول انفرادی مورد ضربوشتم قرار گرفته است.

به گفته شریفزاده اردکانی، این زندانی سیاسی پادشاهیخواه در ده روز گذشته در سلول انفرادی نگهداری میشد و بالاخره ۳۰ بهمنماه ۲۵۸۳ پس از این ده روز انفرادی و اعتصاب غذا، به بند عمومی بازگردانده شده است.
این وکیل ادامه داد: «چرا با یک زندانی که از جامعه و خانواده بهدور است، اینگونه رفتار میشود؟ تا کی باید شاهد اینگونه رفتارهای غیرانسانی باشیم؟»
بر اساس اخباری که پیشتر همرسانی شده بود، رضا محمدحسینی در پی اعتراض به قطع شدن تلفنهایش و انتقال به سلول انفرادی، دست به اعتصاب غذا زده بود.
رضا محمدحسینی زندانی سیاسی پادشاهیخواه محبوس در زندان قزلحصار، در اردیبهشت ۲۵۷۸شاهنشاهی (۱۳۹۸خورشیدی) توسط نیروهای امنیتی بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی با اتهامات سیاسی از جمله «اجتماع و تبانی»، «توهین به رهبری»، «خروج غیرقانونی از مرز»، «ورود غیرمجاز به داخل کشور» و «تمرد از دستور ماموران» به هفت سال حبس تعزیری محکوم شده است.
ده هزار دانشآموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند.
برخلاف تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی در قبال پیماننامه حقوق کودک و الزام به استفاده نکردن از کودکان در فعالیتهای نظامی، ۱۰ هزار دانشآموز از استان بوشهر به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی اعزام شدند.

بر اساس اظهارات معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش استان بوشهر، این تعداد دانشآموز در قالب کاروانهای راهیان نور به مناطق جنگی اعزام شدهاند. طبق مفاد پیماننامه حقوق کودک، که جمهوری اسلامی در سال ۲۵۵۳ شاهنشهای(۱۳۷۳ خورشیدی) به آن پیوست. افراد زیر ۱۸ سال، کودک محسوب میشوند و بهکارگیری آنها در امور نظامی ممنوع است. با این حال، ایران در مواردی مانند کار کودکان، مجازاتهای قضایی، ازدواجهای زیر سن قانونی و آموزشهای نظامی، تعهدات خود را نقض کرده است.
نهادهای حقوق بشری اعزام دانشآموزان به این اردوها را که شامل بازدید از مناطق جنگی، مواجهه با صحنههای خشونتآمیز و دریافت آموزشهای ایدئولوژیک است، نمونهای از استفاده ابزاری از کودکان برای ترویج اهداف نظامی میدانند. علاوه بر این، نگرانیهایی درباره ایمنی این سفرها مطرح شده و خطراتی مانند واژگونی اتوبوسها و وقوع حوادث مشابه، سلامت دانشآموزان را تهدید میکند.
مجید خوشمنظر به مرخصی فرستاده شد.
مجید خوش منظر، زندانی سیاسی پس از ۸۵۵ روز و در حالی که تنها دو ماه از دوران محکومیت وی باقی مانده بود، از زندان وکیلآباد مشهد به مرخصی متصل به آزادی اعزام شد.

آقای خوش منظر، کارمند ارشد کنترل ترافیک مشهد، در تاریخ ۴ آبان ۲۵۸۱شاهنشاهی (۱۴۰۱خورشیدی) و در جریان خیزش ملی ایران، توسط ماموران وزارت اطلاعات در مشهد بازداشت و به زندان منتقل شده بود.
وی سپس توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قضات مومنی و حسین یزدان خواه از بابت اتهام «محاربه» به ۱۰ سال حبس و یک سال تبعید به تایباد محکوم شد. حکم صادره توسط دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی عینا تایید شد.
«از کار انداختن دوربین های مداربسته» از مصادیق اتهام مطرحه علیه این زندانی عنوان شده بود.
میزان محکومیت وی سپس به پیشنهاد کمیسیون عفو توسط شعبه یک دادگاه کیفری استان خراسان رضوی به ریاست قاضی حسین امام وردی به ۳۰ ماه حبس کاهش یافت.
احضارتلفنی شهروندان از سوی ساس(سازمان اطلاعات سپاه) در طی نه ماه نخست سال جاری، بیش از ۲۰۰۰ شهروند در استان مازندران به صورت تلفنی یا حضوری از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران احضار شدهاند. بنا بر اعلام فرمانده سپاه پاسداران مازندران، این احضارها تحت عنوان “دعوت و ارشاد” صورت گرفته و عمدتاً فعالان حوزههای امنیتی را هدف قرار داده است.

این روند، بخشی از سیاستهای نظارتی و کنترلی نیروهای امنیتی به شمار میرود که طی آن، افرادی که به عنوان “متخلف” شناخته میشوند، از طریق تماسهای تلفنی یا جلسات حضوری احضار شده و مورد بازجویی یا ارشاد قرار میگیرند. چنین اقداماتی اغلب با هدف افزایش فشار بر فعالان مدنی و سیاسی انجام میشود و در برخی موارد، با تهدید و ایجاد محدودیتهای بیشتر همراه است.
انتقال نازیلا خانی پور همراه فرزندش به زندان لاکان رشت روز پنجشنبه ۲ اسفند۲۵۸۳ شاهنشاهی، نازیلا خانیپور و فرزندش وصال هروی، دو شهروند بهائی، جهت اجرای حکم حبس به زندان لاکان رشت منتقل شدند. نازیلا خانیپور به بیش از دو سال زندان محکوم شده و فرزند او وصال هروی نیز حکمی بالغ بر چهار سال حبس دریافت کرده بود.

این دو شهروند پس از مراجعه به شعبه پنج اجرای احکام دادسرای رشت بازداشت و به زندان منتقل شدند. نازیلا خانیپور پیشتر توسط شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی مهدی راسخی به اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر با شرع اسلام» به دو سال و یک روز حبس تعزیری، پرداخت ۸۰ میلیون تومان جریمه نقدی و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده بود.
وصال هروی نیز از سوی همین شعبه بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به هفت ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری و به اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر با شرع اسلام» به سه سال و شش ماه و یک روز حبس تعزیری و ده سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد.
احکام این دو شهروند در شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر استان گیلان به ریاست قاضی محمدصادق ایرانعقیده بدون تشکیل جلسه و به صورت عینا تأیید شد.
بر اساس اطلاعات موجود، در حکم وصال هروی، وجود کتب مذهبی مربوط به آیین بهایی در تلفن همراه و منزل او و همچنین شغلش به عنوان فروشنده اسباببازی از جمله مواردی است که به عنوان مصادیق فعالیت تبلیغی ذکر شده است. در حکم نازیلا خانیپور نیز انتشار تصاویر معابد بهایی در حساب اینستاگرام شخصی و تألیف کتابی درباره تاریخ آیین بهایی در گیلان از جمله دلایل محکومیت عنوان شدهاند.
این دو شهروند پیشتر در هشتم خردادماه توسط مأموران اطلاعات سپاه در رشت بازداشت و پس از مدتی با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بودند. نازیلا خانیپور سابقه بازداشت پیشین دارد و وصال هروی نیز پیشتر به دستور نهادهای امنیتی از دانشگاه محل تحصیل خود اخراج شده بود.